Nord Stream 1

Přestože Putin umí počítat do čtyř je to vlastně typicky hloupý, ruský vůdce. Jeho způsob řízení války na Ukrajině to pěkně ukazuje.

Proč si to lze myslet?

Tak si to představme. Někdo tajně nastraží hluboko v Baltském moři na dva plynovody nálože a odpálí je. Ale světe div se, nálože odpálí jen na třech potrubích. Na čtvrtou trubku (zdánlivě) zapomene? A to není ještě všechno. Nechá totiž (jaká náhodička) funkční právě trubku nezprovozněného (neschváleného) plynovodu Nord stream II. Toho, o který se Rusko přelo s Německem v loňském létě (a který Američané Němcům léta rozmlouvali, jako příliš nebezpečnou zbraň v rukou Kremlu). Že by dvě „náhody“ najednou?

Co to tedy znamená?

Putin nechal vyhodit do povětří jen tři trubky. Jednu nechal funkční na později. Právě tu, která je součástí zamítnutého plynovodu. Netrvalo to dlouho a Putin se ozval. Osobně přispěchal s nabídkou Německu, že prý on může plyn dodávat tou jednou zbývající. (třetí „náhoda“ v řadě).

Proč bylo pro Putina výhodné poničit si vlastní plynovod?

Putin by totiž částečným obnovením dodávek (jedno neporušené potrubí) opět dostal Německo (Evropu) do silné závislosti na ruském plynu a současně udržoval ceny plynu vysoko (polovina plynovodu = poloviční kapacita). Také by ukázal Američanům (i celé EU), že ten plynovod byl nakonec zprovozněn podle jeho přání (čtvrtá „náhoda“).

Čím se Putin usvědčil?

Především tím, že jedno potrubí zůstalo plně funkční a že ho v zápětí nabízel zprovoznit Německu. Pokud by plynovod chtěl zničit někdo jiný, zničil by jisto jistě všechna čtyři potrubí – a oba plynovody by byly rázem úplně nefunkční. Putin se vlastně nikdy ani slovem nezmínil (na rozdíl od reakce po útoku na Kerčský most), že je to odporné ničení ruského majetku (a kritické infrastruktury), že je potřeba plynovod chránit atd. (pátá náhoda?)

Ano nezmínil, protože dobře věděl o přípravě akce i datu zničení plynovodu. Dal k němu rozkaz. Proto nedokázal zahrát překvapeného nebo rozhořčeného. Ono se to hraje těžko, když o tom už víte. Putin navíc není dobrý herec.

Je to vypočítavý, přihlouplý, chladnokrevný, upjatý, prolhaný, sebestředný, psychopatický zabiják bez citu. Podobný typ, jako byl Hitler.

 

——————————————

Dále doporučujeme přečíst:

 

14.1.2022 Rusko letos dramaticky omezilo dodávky plynu zemím EU. Je to záměr, podle expertů Evropu vydírá

12.10.2022  Moskva nabízí dodávky plynu nepoškozenou větví Nord Streamu. Rozhodnutí je podle Putina na EU

27.10.2022  Poškození plynovodů Nord Stream je pravděpodobně výsledkem sabotáže, řekla švédská premiérka

14.11.2022  Na podmořské sabotáže má Rusko celou flotilu. Evropa ani neví, co jí hrozí

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika